De egoïstische dreumestijd

Voor wie het boek ‘Oei ik groei’ kent, zal vast ook wel bekend zijn met de 10 sprongen die een kind van geboorte tot dreumes meemaakt. Wanneer je deze hebt doorstaan kan je echter nog niet op je lauweren rusten, want dan komt de egoïstische dreumestijd en wanneer je denk dat je die achter de rug hebt begint de peuterpuberteit. Het blijft toch een drukke bezigheid zo’n kind.

Ik moet zeggen dat onze Fender de sprongen goed heeft doorstaan. Hij heeft er niet tot nauwelijks last van gehad. Gelukkig dachten wij, totdat we opeens ook een hele andere kant van hem zagen.

Het begon met driftig worden op dingen wat hij nog niet goed kon of onder de knie had. Wat kon hij opeens enorm boos kijken en doen. Dit was zo rond de 12 maanden.

Nu zit hij op een punt dat hij nog niet kan zeggen wat hij precies wilt. Zo kan hij ons bijvoorbeeld goed duidelijk maken dat hij graag wat drinken wilt. Maar wanneer ik dan met roosvicee aankom, terwijl hij water in zijn hoofd had is dit natuurlijk niet goed voor hem. Met alle gevolgen van dien.

Ook hebben kindjes van deze leeftijd weinig geduld. Het woord ‘wachten’ is dan ook niet echt het woord waar ik mijn zoontje heel blij mee maak. Ze willen het nu op dit moment en laten dat ook goed merken. Fender trekt zijn hele trukendoos open met de meest boze blikken en kreten. Vaak lukt het hem ook nog om er een traantje uit te persen.

Ook de woorden ‘nee’ en ‘niet doen’ staan garant voor een ‘potverdorie-klap’ op het desbetreffende voorwerp waar hij nou net niet aan mocht komen.

Aan de andere kant kunnen ze op deze leeftijd ook heel lief zijn en goed meehelpen. Juist omdat ze nu zoveel meer begrijpen kunnen ze ook veel meer. Ze zijn de beste in nadoen. Dus als mama het speelgoed opruimt, doet de kleine vrolijk mee. Dat is dan weer een voordeel.

Ach, zo heeft elke leeftijd zijn voor- en nadelen. En wij kunnen er toch altijd weer om lachen als ons zoontje te meest gekke gezichten opzet wanneer hij driftig is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten