Brief aan mijn jongere ik

Nu ik zelf moeder ben denk ik vaak terug naar hoe ik vroeger was. Wat ik anders had kunnen doen of waar ik juist heel blij mee was. Ook al denk ik dat alles met een reden gebeurd en dat alles wat je meemaakt in je leven een les is, vond ik het een leuk idee een brief te schrijven naar mijn jongere ik.

Lieve jongere ik,

Om je alvast gerust te stellen; alles komt helemaal goed. Soms kan je je enorm druk maken over de toekomst, maar wees blij dat je nog jong en onbezorgd bent. Je mag nu nog lekker kind zijn en genieten dat je nog geen verplichtingen hebt.

Wees ook wat minder streng voor jezelf. Neem genoegen met een 8 in plaats van een 10. Je hoeft niet elke bladzijde letterlijk uit je hoofd te leren en slaap ’s nachts meer dan met je neus in de boeken te zitten. Al kan ik je studielust goed waarderen, mag het soms wel wat minder.

Je ouders hebben gelijk wanneer ze zeggen dat het niet vanzelfsprekend is dat je niet hoeft te werken en dat je alles voorgeschotelt krijgt. Besef dit meer, want later zal dit heel anders zijn. Net zoals de was en het opruimen dat elke dag voor je gedaan wordt en het heerlijke eten van je moeder dat iedere dag zomaar op je bord ligt.

Wees niet zo onzeker en eet gezond. Niet eten heeft geen zin en je raakt daardoor alleen maar jezelf kwijt. Mensen houden van wie je bent. Of je nu dik of dun bent. Want zeg nu eens zelf, ben je nu echt een stuk gelukkiger dan voorheen? Deze ommeslag zorgt alleen maar voor verwarring.

Owja, je klasgenoten die nu achter je rug om zeggen dat je lelijk en dik bent komen daar over een tijdje op terug en opeens zien ze je wel staan. Laat vooral de jongens daar geen misbruik van maken. En weetje, zelfs jaren later kan je er alleen maar om lachen dat je toch wel stukken knapper bent dan zij. Gerechtigheid! 😉

Over jongens gesproken… Je komt echt ooit jouw prins op het witte paard tegen. Hang dus niet te lang in een slechte relatie, omdat je bang bent nooit meer iemand anders te vinden. Vertrouw in jezelf, want ook jij krijgt een droomhuwelijk met de liefste man en ook jouw wens om moeder te worden gaat in vervulling.

Je ouders zeggen niet voor niets dat echte vrienden niet bestaan. Neem dit niet te letterlijk, maar er zit wel een kern van waarheid is. Vriendschappen komen en gaan. Cijfer je niet al te veel weg voor mensen waarvan je weet dat ze het niet met je menen. Op een gegeven moment is de koek op en durf dan ook van je af te bijten. Later zul je veel selectiever zijn en houd je er mooie vriendschappen aan over. Door niet gemeende ‘vriendschappen’ vind je het wellicht moeilijker mensen te vertrouwen, maar dit hoeft niet persé een slechte eigenschap te zijn.

Tot slot; wees dankbaar voor de dingen die je mee hebt gemaakt en die je nog gaat meemaken. Het zal je veel over jezelf leren. Wees ook nooit bang om te falen. Door falen wordt je alleen maar een betere versie van jezelf, mits je hier een wijze les uithaalt.
Uiteindelijk zal je leren dat eigenwaarde belangrijker is dan wat dan ook en dat de liefde niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Ouder worden gaat niet alleen maar gepaard met een getal dat steeds hoger wordt, een minder strak huidje en verantwoordelijkheden, maar ook met avonturen die je kracht en wijsheid geven. Hou van jezelf en leef je dromen.

Het komt allemaal goed, jongere ik. Heb nog even geduld.

Liefs,

Je oudere ik

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten