Een peuter voorbereiden op een broertje of zusje

Ik loop nu echt tegen het einde van de zwangerschap en dat betekent dat ons leventje straks weer helemaal op de kop staat. Niet alleen voor ons als ouders maar ook voor ons peuter zoontje. Ook al begrijpt hij nog niet goed wat er komen gaat heeft hij toch wel door dat er nu al veranderingen in huis hebben plaats gevonden.

Om Fender goed voor te bereiden op de komst van de baby hebben wij hem er vanaf het begin erbij betrokken. Zo is hij bijna altijd meegeweest naar de gynaecoloog en kon hij altijd meekijken bij de echo’s. Ook zeggen wij hem heel vaak dat hij straks grote broer is en dat er nog een kindje bij ons komt wonen.

Hij heeft van oma ook een babypop gekregen die geluidjes kan maken en die je de fles kan geven en waarbij je een speentje in de mond kan doen. Eerst moest hij daar niets van weten, maar nu de babykamer af is leggen wij de pop samen in het ledikantje om te gaan ‘slapen’ en ’s ochtends halen we de pop weer samen uit bed. Dit vind hij nu erg leuk en hij doet dit dan ook met veel kusjes en aaitjes voor de babypop.

Het herinrichten van de babykamer mocht hij ook altijd bij zijn. Zelfs bij het verven heb ik hem met zijn speelgoed en al in het kamertje gezet. (Verf was op waterbasis). Dit zodat hij het hele proces kon meemaken en niet alles opeens nieuw en anders was.

Voor de rest noemen wij de baby ook vaak al bij naam, zodat ook Fender straks weet hoe de baby heet en hopelijk dat hij het dan ook herkent.
Ook leggen we nu vaak plaatjes of verhaaltjes uit in gezinsverband. Dus; dat is mama, dat is papa, dat is Fender en dat is de baby.

Als laatste maakten wij samen een aftelkalender op het schoolbord in de huiskamer. Elke dag tellen wij af en zeggen wij: “Nog 18 dagen en dan komt de…?”, waarop Fender antwoordt: “baby”.

Een peuter helemaal goed voorbereiden op de komst van een broertje of zusje gaat denk ik niet. Ze zullen het pas echt beseffen als de baby er is en ook niet meer weg gaat. Toch vinden wij het belangrijk iets te doen ter voorbereiding, omdat wij van mening zijn dat ze toch wel iets oppikken. Vaak weten ze meer dan je denkt en zo gooi je ze straks niet geheel in het diepe.

Hoe hebben jullie het eerste kind voorbereid op de komst van hun broertje of zusje?

2 Reacties

  1. Shannon Sheila

    Goede voorbereidingen heb je getroffen zeg! Zelf heb ik vooral vaak tegen mijn zoon (toen anderhalf jr) gezegd: Wat heeft mama een grote buik hè? Daar zit een baby in. Toen mijn dochtertje was geboren besefte hij pas echt dat dat de baby was waar we het steeds over hadden. Aan z’n grote ogen te zien vond hij het wel even wennen, maar de volgende dag al leek alles helemaal vertrouwd. Bizar hoe goed hij ermee om ging.

    Reageren
  2. Saskia

    Wij hebben het eigenlijk net zo gedaan zoals jij beschrijft. Maar inderdaad: echt helemaal voorbereiden dat lukt niet. Wel heel goed om er mee bezig te zijn.

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten