Een goed slapende baby? Zo doe je dat!

De meest gestelde vraag die ik tijdens de eerste maanden na de geboorte van Fender en Thorean kreeg is: “en slaapt hij goed?” Of “Slaapt hij al door?”. Nu hebben wij met Fender enorm geluk gehad, aangezien ik een uitslapertje gebaard heb. Daarentegen sliep hij de eerste 2/3 maanden overdag enorm slecht. Wel sliep hij met 4 maanden al klokje rond wat natuurlijk erg fijn was.

Thorean heeft tot nu toe ook altijd wel goed geslapen. In zijn derde week had hij even een dipje en was hij ’s avonds veel aan het huilen. Al denk ik dat dat het bekende huiluurtje geweest moet zijn. Vanaf ongeveer week 4 slaapt hij van voeding tot voeding. Soms wordt hij wel eens na 45 minuten (slaapcyclus van een baby) slapen even een minuutje wakker en slaapt dan weer verder. Ook slaapt hij al een paar weekjes van 23.00u tot 07.00u wat ontzettend fijn is!

Vandaag deel ik enkele tips hoe wij ervoor zorgen dat onze kinderen goed slapen en met name de baby. Natuurlijk is ieder kind anders en zal dit ook niet bij iedereen werken. Wellicht kun je er wel wat uithalen wat voor jullie kind van toepassing is.

1. De drie R’s

Rust, Rijnheid en Regelmaat. Heel ouderwets, maar het werkt wel voor ons.

2. Altijd in zijn eigen bed laten slapen

Ik ben een voorstander van om de baby van het begin af aan altijd in zijn eigen bed te laten slapen. Zijn bed moet een veilige plek worden waarvan hij weet dat er daar geslapen moet worden. De box is om in te spelen en zijn bed om in te slapen. Natuurlijk komt het ook wel eens voor dat hij in de box in slaapt valt en dan laat ik hem ook lekker liggen, maar in principe breng ik hem altijd naar bed om te slapen.

3. Volgorde

Baby’s houden er van als dingen voorspelbaar zijn voor ze. Ze weten dan ook precies waar ze aan toe zijn. Thorean wordt wakker, dan verschoon ik hem, krijgt hij zijn voeding, even knuffelen, spelen in de box en weer naar bed. Dit wordt keer op keer herhaald.

4. Wakker in bed leggen

Bij pasgeboren baby’tjes ontkom je er niet aan. Die zijn na of zelfs tijdens hun voeding alweer zo moe dat ze in je armen in slaap vallen. Zo rond de 4 weken zijn ze al wat meer wakker en dan is de kunst om de vermoeidheidstekenen te herkennen. (Gapen, weg kijken, druk bewegen, aan zijn oortjes zitten,…, etc). Bij deze eerste tekenen legde ik Fender en nu Thorean wakker op bed. Zo hebben ze geleerd om zelf in slaap te vallen. Ze weten dan ook dat ze in bed in slaap zijn gevallen en daar ook weer wakker zullen worden.

5. Inbakeren

Wat bij onze kinderen goed heeft geholpen is inbakeren. Zij hebben dan nog lekker het gevoel van in de baarmoeder te zitten. Zo slapen ze sneller in en slapen ook dieper. Overleg  voordat je dit wilt gaat doen wel eerst even met het consultatiebureau. Voor te vroeg geboren kindjes kan dit namelijk gevaarlijk zijn, omdat ze dan denken terug in de baarmoeder te zitten en stoppen met ademen met wiegendood als gevolg.

6. Niet meteen oppakken

Ik weet dat sommige moeders dit niet kunnen en dan moet je het vooral niet doen. Ik zeg altijd; Doen waar jij je goed bij voelt!
Maar wat bij ons heel erg heeft geholpen is de baby laten huilen. Dit werkte zowel voor Fender als bij Thorean. Zij hadden gewoon een huiltje nodig om in slaap te vallen. Nu heeft Fender dat trouwens allang niet meer nodig. Die leg ik op bed en hij is vertrokken 😉

Thorean huilt soms 10 minuten voordat hij in slaapt valt en dat zijn voor mij ook de maximale minuten dat ik hem laat huilen voordat ik bij hem ga kijken, maar eigenlijk is dat vrijwel nooit meer nodig. Wanneer je meteen bij het eerste kikje gaat kijken stoor je de baby terwijl hij gewoon in slaap wil vallen. Hij krijgt dan onnodige prikkels die er voor kunnen zorgen dat hij niet meer gaat slapen met oververmoeidheid als gevolg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten